Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2020 θα επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε έξυπνα σπίτια σε ποσοστό που φτάνει και το 85%.Τα κονδύλια τα οποία έχουν προϋπολογισθεί για την πρώτη φάση του προγράμματος είναι 850 εκ. €.

Βασικά στοιχεία του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ
1. Δικαιούχοι στο πρόγραμμα είναι φυσικά πρόσωπα. Δικαίωμα συμμέτοχης στο πρόγραμμα έχουν όσοι έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επικαρπίας η πλήρης κυριότητας στο ακίνητο.
2. Σε περίπτωση που δηλώσει ένας ιδιοκτήτης από τους πολλούς του ακινήτου οι υπόλοιποι θα πρέπει να συμφωνούν για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που θα γίνουν στο σπίτι. Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, με ατομικό εισόδημά έως 10.000€ ή 20.000€ οικογενειακό εισόδημα, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως ρήτρα Covid-19 για την 2ετια 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης.
3. Οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης επιδοτούνται με ένα extra ποσοστό 10% το οποίο μπορεί να φτάσει σε ένα μέγιστο 95% επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού.

exikonomo pinakas

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ENΤΑΞΗΣ

 1.  Στο κτίριο θα πρέπει να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αυθαίρετες κατασκευές και θα πρέπει να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και όλα να είναι σύμφωνα με αυτή
 2. Η κατοικία αυτή θα πρέπει να είναι κυρία κατοικία όπως φαίνεται στο Ε1
 3. Το σπίτι αυτό θα πρέπει να έχει ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Γ ή και χειρότερο, όπως αυτό έχει βγει από ΠΕΑ το οποίο έχει εκδοθεί από τον 11ο του 2017 και μετά
 4. Το σπίτι αυτό δεν θα πρέπει να έχει κριθεί κατεδαφιστέο και θα πρέπει όλες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν να ανεβάζουν τουλάχιστον 3 ενεργειακές κλάσεις το ακίνητο όπως αυτό πιστοποιείται από τα ενεργειακά πιστοποιητικά που θα γίνουν ένα στην αρχή πριν ενταχθεί το σπίτι στο πρόγραμμα και ένα στο τέλος αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2020

Προϋπολογισμός

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για μια κατοικία είναι 50.000€ ενώ ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη μπορεί να φθάσει έως και τις 100.000€.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

 1. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης - ψύξης του σπιτιού.
  • Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.
 2. Εργασίες για αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Υποχρεωτική ανακύκλωση ή απόρριψη των υφιστάμενων κουφωμάτων σε νομίμως λειτουργούντες χώρους απόρριψης υλικών (αντικαθιστώ - ανακυκλώνω)
 3. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

 1.  Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ
  • Επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+
  • Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering)
 2. Συστήματα αποθήκευσης
  • Τοποθέτηση φωτοβολταικών στις στέγες
  • Αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας από το φ/β
  • Smart Home: Smart lighting, remote control, για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας και την τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης θέρμανσης – ψύξης

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τμηματικά από τις αρχές Νοεμβρίου και οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές, όλο τον χρόνο ή τουλάχιστον θα είναι ανοιχτές για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προηγούμενα φαινόμενα τα οποία είχαν να κάνουν με πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιτήσεων σε μια μικρή χρονική στιγμή.

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι πολυκατοικίες στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Προβλέπονται δύο τύποι αιτήσεων:
• Ο Τύπος Α που υποβάλλεται από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων χωρίς να περιλαμβάνονται οι κοινόχρηστες ενεργειακές αναβαθμίσεις. Για την κατηγορία αυτή τα ποσοστά επιδότησης είναι οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες 60%, ανεξάρτητα από το ύψος εισοδήματος και μπορούν να προστεθούν τα δύο προαναφερόμενα μπόνους (10% συν 10%).
• Ο Τύπος Β που περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα. Για την κατηγορία αυτή οι επιδοτήσεις είναι πάλι 60% αλλά προβλέπεται μόνο το Covid-19 Premium.

Στις επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις των πολυκατοικιών είναι η αναβάθμιση του ανελκυστήρα με σκοπό να πληρούνται οι προϋποθέσεις πιστοποίησης και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter για τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Επίσης περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του φωτισμού. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ.

Περιλητπικά, το πρόγραμμα θα καλύπτει:
• Αντικατάσταση κουφωμάτων & τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών
• Συστήματα σκίασης (παντζούρια, ρολά, τέντες κλπ.)
• Θερμομόνωση εξωτερικά του κτιρίου μαζί με την ταράτσα και την πυλωτή
• Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης και παροχής ζεστών νερών χρήσης
 
Αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία της αίτησης και την τελική υλοποίηση του έργου της
ενεργειακής αναβάθμισης της οικίας.

Πληροφορίες για τη διαδικασία της αίτησης μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω ιστότοπο:
https://exoikonomisi.ypen.gr/bemata-ylopoieses

e-genius.gr ...intelligent web software